Roskaposti ja sen torjuminen

Jokainen on varmasti saanut sähköpostilaatikkoonsa joskus hyvin epämääräisiä viestejä tuntemattomilta lähettäjiltä.


Viestit on lähetetty massapostituksena ja tätä ryhmää kutsutaan yleisesti roskapostiksi. Tyypillisesti nämä viestit ovat mainoskirjeitä mutta myös virusten lähettämät turhat viestit kuuluvat tähän samaan roskapostin ryhmään.


Mistä roskapostittaja saa osoitteesi?


Miten on mahdollista että meidän sähköpostiosoitteemme voi olla massapostituslistoilla ilman että edes olemme siitä kenellekään kertoneet? Selitys on hyvin yksinkertainen. Massapostitusten osoitelistoja kerätään pääosin automaattisilla hakuohjelmilla. Ohjelmat etsivät osoitteita esimerkiksi verkkosivuilta tai keskustelupalstoilta.


Niin kutsuttu elonkorjuumenetelmä on myös yksi yleisimmistä ja tehokkaimmista. Siinä tietokone käy läpi yhden yrityksen kaikkia mahdollisia osoitteita ja yrittää samalla lähettää niihin postia. Ohjelma näkee heti, mitkä osoitteista toimivat ja kerää ne talteen.


Sähköpostiosoitteet ovat hyvää kauppatavaraa ja roskapostittajat myyvät niitä toisilleen. Osoitteita ostetaan myös hämäräperäisiltä nettipalveluilta, jotka keräävät niitä rekisteröitymisen verukkeella.


Kun roskapostittajien listoille joutuu, ei niistä käytännössä enää pääse pois.

Roskapostia tulee päivittäin jopa vuosia käyttämättöminä olleille postitileille.


Miten torjua roskapostia?


Käytännössä roskapostilta on lähes mahdotonta kokonaan välttyä. Roskapostin vähentämiseksi on onneksi olemassa erilaisia keinoja joilla saapuvasta postista suodatetaan pois roskapostiksi luokiteltu materiaali.


Näistä keinoista voidaan tosin olla montaa eri mieltä sillä mikään ei ole täysin varma. Varmojakin tapoja on, mutta monesti liialliseksi menevä, postin käsittelyssä tapahtuva suodatus, rajoittaa jo ihan asiallisen sähköpostin kulkua.


Käytä "maalaisjärkeä"


Asia josta jokainen sähköpostin käyttäjä voisi lähteä ensisijaisesti liikkeelle, on ennalta ehkäisevä toiminta. On hyvä muistaa noudattaa oman sähköpostiosoitteensa levittämisen kanssa tiettyä varovaisuutta ja harkita tarkkaan mihin sen voi antaa, esimerkkinä palvelut jotka vaativat rekisteröitymistä. Jo tällä tavalla voidaan välttää suuria määriä roskapostia.


On myös hyvä tietää, että vaarattomilta tuntuvat ketjukirjeet ja "virusvaroitukset" on yleensä tehty sähköpostiosoitteiden keräämiseen eikä tällaisia sähköposteja koskaan saisi edelleenlähettää.


Virukset liittyvät kiinteästi roskapostiin sillä ne leviävät samojen massapostilistojen kautta kuin mainospostikin. Tietokoneen turvapäivitykset on syytä pitää ajantasalla. Virustorjuntaan on olemassa eri valmistajien ohjelmapaketteja jotka toimivat taustalla.


Lisätietoa roskapostin torjunnasta


Jos haluat tehostaa omaa tai edustamasi organisaation roskapostin torjuntaa niin ota yhteyttä joko organisaatiosi ATK-tukeen tai Auranmaan Aluetietoverkko Oy:n asiantuntijoihin.


Auranmaan Aluetietoverkko

Yhteydenottolomake