Virukset

"Tulipas kaverilta mielenkiintoinen viesti. Klikataanpa auki liitetiedosto ja katsotaan... Mitä kummaa??? Kone sekosi!!!???"


Näin käy monen viruksen tie omalle tietokoneelle. Ahkera netin käyttäjä törmää välillä tilanteisiin joissa sähköpostilaatikkoon ilmestyy paitsi siihen tilattua postia myös mainospostia tai nk. roskapostia jonka lähettäjään ei mielestään koskaan ole ollut yhteydessä. Sähköpostin mukana saattaa lisäksi tulla liitetiedostona viruksia jotka voivat vahingoittaa tietokonetta tai vaarantaa tietoturvaasi.

  Ovelimmat virukset osaavat jo naamioitua niin hyvin, ettei pelkkä varovaisuus siihen mitä viestejä koneelleen lataa ja avaa enää riitä. Virukset osaavat esimerkiksi muuttaa lähettäjäkentän tiedot jolloin näyttää aivan siltä kuin ystäväsi jolle olet joskus kirjoittanut vastaisi viestiisi.


Useimmin kysyttyjä kysymyksiä:

Mitä virukset tekevät?

Mistä tunnistaa mahdollisen virustiedoston?

Miten suojautua?

Miten oletettu virustiedosto tuhotaan?

Auttaako torjuntaohjelma, jos koneessani on jo virus?

Jos virus on jo tehnyt tuhoja, onko pelastettavaa?


Mitä virukset tekevät?


Parhaassa tapauksessa virus vain löytää uuden kodin, eikä tee mitään. Pahimmassa tapauksessa se tyhjentää tiedostoja tai jopa kovalevyn ja levittää itseään lähettämällä salaa itsekseen virustiedostoja kaikkiin koneeltasi löytämiin sähköpostiosotteisiin. Tietokoneelle pesiytynyt virus voi paitsi muuttaa tai poistaa tietokoneen tiedostoja myös muilla tavoin käyttää koneen voimavaroja muuhun kuin omaan käyttöösi. Yleensä virukset pyrkivät myös jotenkin levittäytymään tartunnan saaneelta koneelta edelleen, yleensä juuri sähköpostin välityksellä. Osoitteet ne löytävät esimerkiksi sähköpostiohjelmasi osoitekirjasta ja viestikansioista sekä nettisivuilta joissa olet käynyt ja jotka tietokoneesi on sinulle tallentanut. Tietoturvaasi tämä kaikki vaikuttaa erityisesti kun virus voi siinä samalla lähettää myös jonkun tiedostosi täysin tuntemattomille henkilöille tai muuttaa palomuurisi asetuksia jolloin viruksen luoja pääsee vapaasti nettiyhteyden kautta selailemaan tietokoneesi tiedostoja tai käyttämään sitä rikolliseen toimintaan.


Mistä tunnistaa mahdollisen virustiedoston?


Kannattaa olla varovainen, jos saa postiinsa oudolta tuntuvan viestin tuntemattomalta lähettäjältä ja vielä englanniksi. Yleensä outo viesti paljastuu jo nimestä, vaikka lähettäjä olisikin tuttu. Kannattaa katsoa myös tiedoston loppuosaa. Jos siellä on monta loppupäätettä, älä avaa liitetiedostoa. Esimerkiksi Wordin tiedostot ovat normaalisti muotoa kirjoitus.doc, mutta virustiedosto on esimerkiksi muotoa kirjoitus.doc.vbs.


Miten suojautua?


Virusvaarasta huolimatta voi jokainen käyttää internettiä ja sähköpostia turvallisesti. Viruksia on aina verkossa ollut, ja niitä tulee olemaan. Konstit suojautumiseen ovat jokaisen ulottuvilla.

  Sähköpostitse tuleviin viruksiin on olemassa eri valmistajien ohjelmapaketteja jotka ovat erityisesti kotikäyttäjille suunniteltuja ja siksi helppokäyttöisiä. Näihin sisältyy yleensä vuoden päivtystilaus jonka aikana ohjelmaa voi päivittää tunnistamaan uusimpiakin viruksia.

  On myös hyvä tietää, että vaarattomilta tuntuvat ketjukirjeet ja ´virusvaroitukset´ on yleensä tehty sähköpostiosoitteiden keräämiseen eikä tällaisia sähköposteja koskaan saisi edelleenlähettää. Myös tietokoneen omat ohjelmat kannattaa aika-ajoin päivittää mahdollisten tietoturvapuutteiden korjaamiseksi.


Miten oletettu virustiedosto tuhotaan?


Älä avaa tälläistä liitetiedostoa, vaan poista se.


Auttaako torjuntaohjelma, jos koneessani on jo virus?


Ei välttämättä ja siksi torjuntaohjelma pitääkin asentaa ennen virustunkeilijaa.


Jos virus on jo tehnyt tuhoja, onko pelastettavaa?


Varmuuskopiot ovat ajankohtainen asia aina, sillä aina edes virustorjuntaohjelma ei pysty pelastamaan jo saastuneita tiedostoja.